Investigatii
Investigatii ale incontinentei urinare la femei
Diagnosticul este sugerat de discutia cu pacienta asupra simptomelor ei. Deasemenea, completarea cu un Calendar Mictional ajuta foarte mult la evidentierea acestor simptome. In acest Calendar Mictional pacienta noteaza pe 2-3 zile volumele eliminate la fiecare urinare cit si pierderile de urina. O pacienta cu urinari dese cu volume la urinare de cite 150 ml si cu pierderi ce preced urinarea este o pacienta cu probleme de vezica, in timp ce o pacienta care urineaza cu volume de 300-400 ml iar pierderile nu sunt legate de momentul urinarii este o pacienta care are probleme de inchidere a sfincterului.
Tratamentul in ambele cazuri poate fi initiat dupa stabilirea diagnosticului prin discutia cu pacienta, examinarea calendarului mictional, un examen local efectuat de medic (examen ginecologic al perineului, cu vezica plina, pentru a constata starea uretrei, pozitia vezicii, existenta unui prolaps) si un examen de urina.
In cazurile in care simptomele nu sunt clar interpretable, cum ar fi cazul un care pacienta are atit simptome de vezica hiperactiva cit si pierderi de urina la efort, cind pacienta a fost deja operata pentru pierdere de urina si aceasta a reaparut, cazurile in care pacienta are un istoric cu afectiuni neurologice (accident vascular cerebral, boala Parkinson, hernie de disc, scleroza multipla), sau diabet zaharat, pentru a stabili diagnosticul corect este nevoie de probe urodinamice.
Pentru mai multe informatii, vezi aici intreg articolul.
Urodinamica
Diagnosticul tulburarilor mictionale se face prin investigarea functionala a aparatului urinar inferior, din punct de vedere urologic cat si neurologic.
Investigarea urodinamica implica masurarea presiunilor din veica urinara si din sfincterele ei, in timpul umplerii cat si al golirii/mictiunii.
Interpretarea datelor este facuta de catre medic cu ajutorul unui program computerizat care poate calcula cat de bine se contracta detrusorul si cat de bine sunt coordonate sfincterele cu activitatea vezicii.
Inregistrarea presiunilor se face cu ajutorul unor catetere subtiri care sunt introduse in vezica si sunt conectate la un sistem de manometre, iar acestea la rindul lor sunt conectate la un computer. Vezica este umpluta incet cu ser fiziologic, iar pacientul/pacienta relateaza tot ceea ce simte, urmarindu-se ce inregistreaza aparatul atunci cand apar simptomele care il supara zilnic. Functie de comportarea complexului detrusor – col vezical – sfincter striat, atat in cursul umplerii vezicale cat si in timpul mictiunii, fiecare faza a functiei vezicale poate fi complet caracterizata urodinamic.
In prezent clasificarea tulburarilor de mictiune se face cel mai corect pe criterii urodinamice si ca urmare denumirea simptomelor urologice a fost schimbata din iritative si obstructive in simptome ale fazei de umplere, respectiv simptome ale fazei de golire.
Investigarea neurologica se face cu ajutorul diferitelor tipuri de inregistrari electromiografice si a masurarii timpilor de latenta.
Toate aceste investigatii pot fi efectuate simultan cu vizualizarea radiologica a aparatului urinar, metoda denumita videourodinamica.
Incontinenta poate fi de efort, cind apare la tuse, ris, stranut, ridicare de greutati, sau poate fi incontinenta cu imperiozitate (care apare atit la barbati cit si la femei) cind se insoteste de urinarea frecventa cu volume mici si cu senzatia intensa de a urina; pacienta (pacientul) alearga la toaleta si pierde urina inainte de a ajunge.